Interview kopers appartement

Ineke en Ruud zijn eigenaren van bouwnummer 3, een Landhuis appartement op de begane grond aan de Zuidwest kant. Een prachtige woning met een ruime living, twee slaapkamers en zonnig terras vanwaar het buitenleven en het prachtige uitzicht op het omliggende landgoed goed tot zijn recht komt. Ze vertellen hoe ze tot de koop zijn gekomen.

Ruud: “Wij wonen nu op zeg 200 meter van de buitenplaats in een twee-onder-een-kap woning. We waren van plan om op termijn naar een appartement te verhuizen toen dit voorbij kwam. Tijdens het wandelen zagen we een informatiebord, waarna we in het project doken en gelijk hebben doorgepakt. Langs de straat van straks komt men aan het huis van nooit. Oftewel van uitstel komt afstel. Zowel de locatie als de groene omgeving vinden wij geweldig. Het appartementengebouw vertegenwoordigt eigenlijk de gehele buitenplaats. Het is een statig symmetrisch landhuis aan het water met een kronkelende toegangsweg die daar naartoe leidt. Alleen al de twee verdiepingen hoge entree! Je woont bovendien in het Groene Hart middenin de randstad. Een kleinschalige, rustige omgeving met een perfecte infrastructuur, snelweg, sportscholen, het centrum, Den Haag, en een groot winkelcentrum. Alle voorzieningen op loopafstand.”

"Het voordeel van kopen terwijl de eerste steen nog gelegd moet worden,
is dat je zaken op maat kan laten maken"

Ineke neemt het woord: “We verlaten de buurt niet, daarvoor gaan we te graag even naar oud Rijswijk om koffie te drinken tegenover de oude kerk, of om een wandeling te maken door het vele groen. Eigenlijk is het voor ons ook van belang dat we naar een appartement kunnen zonder ook van sociale omgeving te hoeven veranderen. We wonen nu eigenlijk ook in een nieuwbouwproject van 15 jaar oud. Wat ons daarbij is opgevallen is dat je met elkaar van start gaat, dat dat een verbondenheid geeft. Er is een andere band tussen de eerste bewoners die elkaar van bouwgrond tot oplevering, tot de huidige tijd meegemaakt hebben, en latere bewoners. Het ontstaan en onderhouden van zulke contacten is waardevol.

Een lastig punt van nieuwbouw is dan weer dat je niet eerst even kunt kijken of je het er prettig vindt. Je koopt het op presentatie. Wat we wel goed in kunnen schatten is de omgeving, omdat we die kennen. Natuurlijk gaat daar veel aan gebeuren, maar daarvan weet je dat het een groene omgeving blijft, waar je ruim opgezet kunt bouwen. De buitenkant hebben we wel in virtual reality kunnen zien hoor. Dat maakt het natuurlijk wel makkelijker.”

Ruud: “We worden met alle andere bewoners eigenaar van het binnenpark, waarvan ik verwacht dat daar sociale interactie zal plaatsvinden. Hoe dat eruit gaat zien is nog in nevelen gehuld.”

Na een korte pauze: “Een praktische redenatie omtrent duurzaamheid is dat we in onze huidige woningaanpassingen hadden moeten doen. Nu komen we ook wat dat betreft in een gespreid bedje, en zitten we bovendien nog jaren goed. Maar het is ook weer niet zo dat we op zoek waren naar het meest duurzame huis.”

Ineke: “Het voordeel van kopen terwijl de eerste steen nog gelegd moet worden, is dat je zaken op maat kan laten maken. We hebben er bijvoorbeeld een badkamer uitgelaten, die er standaard wel in zat. De badkamer die blijft maken we groter. Ook voor de keuken hebben we andere wensen. Het hele buitenplaats Hofstede traject is eigenlijk verassend eenvoudig. Je tekent en dan heeft de projectontwikkelaar ontbindende voorwaarden, dat zijn eigenlijk de bouwvergunningen. Als er genoeg appartementen verkocht zijn krijg je te horen dat het definitief doorgaat. Dat is vorig jaar gebeurd en binnen anderhalf jaar zal het project opgeleverd worden.”

“Straks wonen we niet meer aan de straat maar wonen we tussen rustieke geluiden van de natuur.””

Ruud vat samen: “Er gaat best wat veranderen hoor. We gaan van een huis aan de straat met meerdere verdiepingen en een tuin naar een gelijkvloers huis zonder tuin maar met veel meer privacy, dus geen inkijk. Als we nu een langere tijd weggaan moeten we voor alternatieve bewoning zorgen. Wanneer we meer gaan reizen is dat in ons toekomstige huis niet nodig. Straks wonen we niet meer aan de straat maar wonen we tussen rustieke geluiden van de natuur.”