Het Plan

Bij het ontwerpen van het landgoed is als vertrekpunt gekozen voor een duidelijk ijkpunt: het nieuwe landhuis aan het einde van het water. Dit gebouw representeert de totale buitenplaats; een symmetrisch bouwwerk aan een waterpartij met een verre zichtlijn vanaf de Van Vredenburchweg, en een toegangsroute die daar slingerend heen gaat. Dat is het hoofdgebaar, met als eerste woning aan de toegangsroute een ‘Portiershuis’ welke in architectuur familie is van het landhuis. Het landhuis en de villa’s zijn opgetrokken uit licht gelige bakstenen met een bijzondere nuancering. Ook dit is een knipoog naar het verleden. 

De woningen zijn op ruime kavels gelegen en hebben allemaal een unieke buitenruimte. Relaxen op de ruime veranda of heerlijk dineren op uw terras. Vanuit uw woning stapt u straks zo de natuur in. Bij dit natuurinclusieve gevoel past ook een duurzame woning die is ontworpen met veel natuurlijke materialen. Uiteraard worden alle woningen gasloos en energiezuinig opgeleverd. Het ontwerp van de woningen is afkomstig van Zeinstra Veerbeek Architecten uit Den Haag. Het stedenbouwkundig plan en de landschappelijke inrichting, met daarbij het nieuwe openbare park, zijn vormgegeven door BoschSlabbers Landschapsarchitecten.

De aloude thematiek van een landgoed, verpakt in hedendaagse luxe

De gebouwen eromheen hebben een ander thema. Het huis waar je het eerst langskomt is in materiaalgebruik -baksteen met kaders rond de kozijnen- familie van het hoofdgebouw. Net zoals bij oude landgoederen je hoofd- en bijgebouwen hebt die als aankondiging van het grote buitenverblijf met een eigen karakter toch in het geheel passen. Rechts voor het landhuis stond een boerderij. Deze is als een historisch monument herbouwd; compleet met boerenerf. De boswoningen gaan op in de beplanting waar struise hagen aan zijn toegevoegd. De houten balken in die woningen ondersteunen dit effect. De bebouwing langs het lint past naadloos bij de reeds aanwezige bebouwing aan de Van Vredenburchweg; de parkvilla’s passen dan weer mooi als traditionele boerderijen in de omgeving.
Zoals de in Rijswijk geboren schrijver Ilja Leonard Pfeijffer stelt: “Alles van waarde ligt met het patina van eeuwen overtrokken in het verleden.” Zo is het ook hier.

360° Impressie klik en kijk rond

Het landschap

De groene strook die tussen Rijswijk en Den Haag ligt was oorspronkelijk een strandwal. Daar kon men solide op bouwen en hierop staan nog aardig wat buitenverblijven. Op deze specifieke plek heeft dan niet letterlijk een landhuis gestaan, maar de bijbehorende thematiek past perfect bij deze strook. Vandaar de oprijlaan en de spiegelvijver. Dit om de oude bebouwing eer aan te doen.

Voor de beplanting is gekeken naar de nabij gelegen gebieden. Welke dieren en planten komen daar voor? De aangetroffen cultuur sluit aan bij de buitenplaats. Het zicht op het oude hof is daarbij behouden, de aanwezige lindes zijn ook in het plan opgenomen. Er is uiteindelijk besloten om ruim boven het maaiveld water toe te voegen. Dit heeft namelijk ook effect op de aanpalende weides, die vochtiger worden. Dat trekt dan weer vogels aan. De omgeving is groen en van een bijzondere kwaliteit met mooie zichtlijnen op het landgoed: een perfecte afwisseling tussen omgeving en bebouwing. Het was voor de architect naar eigen zeggen dan ook een eer om op deze bijzondere plek in Rijswijk een plan te bedenken dat werkelijk iets toe kan voegen.

Duurzaamheid en materiaal

Bij duurzame woningen worden herbruikbare en duurzame materialen of energiebronnen toegepast. Alle woningen worden dus voorzien van mooi geïntegreerde warmtepompen en zonnepanelen. De boerderij en villa’s staan met grote glasvlakken in de woonkamer op het zuiden; de overstekken zorgen ervoor dat er ook zomers een prettig binnenklimaat heerst.

De grondgebonden woningen worden gasloos (all-electric) en energieneutraal uitgevoerd. Energieneutraal betekent dat alle gebouw gebonden energie zelf door de woning wordt opwekt. Gebouw gebonden energie is de energie die nodig is voor de woning zélf, zoals verwarming, ventilatie en elektra. Dit betekent dat uw energielasten minimaal zullen zijn.
De woningen worden voorzien van een bodemwarmtepomp/ WKO installatie (Warmte – Koude Opslag).
De appartementen en penthouses worden volgens de BENG norm opgeleverd. Dit staat voor ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’. Door het beperkte dakvlak kunnen er niet voldoende zonnepanelen op het dak worden geplaatst om energieneutraal te bereiken. De appartementen en penthouses worden echter wel zeer duurzaam en energiezuinig gebouwd; gasloos en met een bodemwarmtepomp/WKO installatie (Warmte – Koude Opslag) opgeleverd. Hierdoor zal het energieverbruik van de appartementen en penthouses laag zijn.

Interieur impressies

Boerderij Woning
Landhuis Penthouse
Van Vredenburch Villa
Vorige slide
Volgende slide

7 oktober - Meet & Greet

Kom ook langs!

Om meer informatie te ontvangen over het project bent u 7 oktober vanaf 16.00 uur van harte welkom bij de Meet & Greet op de projectlocatie.

Wanneer

Zaterdag 7 oktober

Tijd

Ontvangst vanaf 16:00 uur

Waar

Projectlocatie Buitenplaats Hofstede, Van Vredenburchweg Rijswijk (voor wie met de auto komt: inrijden vanaf de zijde van de Huis te Landelaan),
route